شیشه دوجداره چیست؟
شیشه دوجداره از به هم چسباندن یک یا چند قاب شیشه ای موازی برای به وجود آوردن یک واحد غیر قابل نفوذ تشکیل میشود که اصل آن برای به وجود آوردن محفظه ای همگن از هوای خشک یا با گاز که بین یک یا چند جداره پر میشود استوار است.
محفظه خالی همگن در بین دو شیشه با استفاده از پروفیل آلومینیومی ظریف (spacer) که از ماده رطوبت گیر پر شده است ایجاد میگردد. بدین ترتیب میزان انتقال گرما و سرما و نفوذ سر و صدا به داخل ساختمان به میزان قابل توجهی کاهش میابد.
تزریق گازها به درون این محفظه خالی شیشه دوجداره را به یک عایق ایده آل حرارتی و صوتی تبدیل مینماید. شیشه دو جداره که به صورت چشمگیری باعث کاهش اتلاف انرژی میشود یکی از مهمترین روشها برای ذخیره گرمایش و سرمایش و نیز کنترل صدا در ساختمانها میباشد.
مشخصات شیشه دوجداره
شیشه های دوجداره از سه قسمت، شامل دو شیشه ی تک جداره و یک اسپیسر حرارتی شیشه دو جداره میان این دو شیشه تشکیل شده اند.
بسته به هدف ما برای استفاده از پنجره دوجداره، نوع شیشه ای که در آن استفاده می شود متفاوت است از این رو مهم ترین فاکتور برای پنجره های شیشه دو جداره، نوع شیشه با توجه به انتظار ما می باشد:
اگر مورد انتظار ما عایق حرارتی است؛ برای بهتر بودن عایق حراراتی باید ضخامت شیشه های دوجداره را کمتر و اسپیسر حرارتی شیشه دو جداره را بیشتر انتخاب کرد.
اگر مورد انتظار ما عایق صوتی است؛ برای کارایی بهت عایق صوتی بهتر است ضخامت شیشه دوجداره را بیشتر در نظر رفت چرا که موج صوت با برخورد به شیشه های ضخیم بیشتر شکسته شده و عایق صوتی مناسب تری فراهم می کند.
و در انتها اگر عایق صوتی و هم عایق حراراتی مورد نظر ما بود؛ در این حالت ضخامت شیشه های دوجداره را ۴ و 6 میلیمتر و ضخامت هوای مبحوس بین دو شیشه را 8 میلیمتر در نظر میگیریم تا در مجموع به ضخامتی18 میلیمتر برسیم.
فاصله بین شیشه دو جداره؛ این دو لایه ی جدا از هم، حداکثر در با بازه ای بیست میلی متری از هم فاصله دارند.
ویژگی شیشه دو جداره
ویژگی اصلی این شیشه مقاومت بسیار بالای آن در برابر نفوذ سر و صدا و همچنین حرارات می باشد. به عبارت دیگر، شیشه های دوجداره عایق مناسب صوتی و حرارتی هستند.
با توجه به کاربری و محل استفاده از شیشه دوجداره، می توان از ترکیب انواع شیشه ها برای دوجداره کردن استفاده کرد : مانند ترکیب شیشه فلوت، مشجر، آینه ای، سکوریت، لمینت و …
کاربرد گاز آرگون در شیشه دو جداره
تاثیر واقعی گاز آرگون کاهش اتلاف انرژی از طریق رسانش است .زیرا ضریب انتقال حرارتی گازهای خنثی و سنگین تر از هوا ، پائین تر است.
بنابراین انتقال حرارت در چنین شیشه دو جداره ای کمتراست. و از درون ساختمان به بیرون نفوذ نخواهد کرد، در بین شیشه های پنجره های دوجداره از گازی به نام آرگون استفاده می گردد.
در ساخت شیشه های دو جداره پنجره معمولا بین شیشه ها باید از گازی پر شود تا شیشه ها بهتر عایق بندی شوند و استفاده از گازی مانند آرگون به دلیل خواص آن سطح عایق بندی حرارتی شیشه را بالا می برد،
گاز آرگون که به دلیل خواص آن به گاز نجیب شهرت دارد به دلیل اینکه با هیچ ماده ای ترکیب شیمیایی به وجود نمی آورد و بدون بو و مزه و آتش زا نیست و همچنین به دلیل اینکه خاصیت رسانایی شیشه را کاهش می دهد و با کمتر کردن مقدار همرفت در فضای دو شیشه از اتلاف گرما جلوگیری خواهد کرد.
گر چه آرگون گازی خنثی می باشد اما جز گازهای خفه کننده محسوب می گردد و استنشاق آن موجب سردرد، سرگیجه و خفگی می شود و افرادی که در حرفه خود با این گاز سرو کار دارند باید در برخورد با این گاز تمام نکات ایمنی را رعایت نمایند.
تشخیص وجود گاز آرگون در شیشه دو جداره
- یکی از دلایل وجود گاز آرگون سوپاپ های گاز موجود در شیشه دوجداره جهت پنجره upvc می باشد، زیرا قیمت تمام شده این سوپاپ ها و تعبیه آنها در شیشه دوجداره از قیمت تزریق گاز آرگون در هر مترمربع بیشتر می باشد.
- اگر در شیشه دوجداره پنجره upvc گاز آرگون به مقدار کافی (۹۰%) تزریق شده باشد، جداره بیرونی شیشه که در معرض هوای آزاد قرار دارد سرد و جداره داخلی شیشه دوجداره که در معرض هوای محیط قرار دارد ، هم دما با محیط می باشد ، این اختلاف دما را با لمس کردن توسط دست می توان به خوبی حس کرد و تشخیص داد .
- به منظور جلوگیری از خروج گاز آرگون در شیشه دوجداره حتما باید از اسپیسرهای یکپارچه استفاده کرد ، لذا شیشه طی ۲ مرحله اولیه و ثانویه توسط چسب های بوتیل و پلی سولفاید مخصوص و با برند مناسب ، عایق بندی می شوند، در این حالت است که شیشه دوجداره پنجره upvc کاملاً عایق خواهد بود و گاز آرگون تزریق شده خود را از دست نمی دهد و به خوبی عمل به عنوان عایق حرارتی و صوتی عمل خواهد کرد .
- بطور کلی می توان گفت تنها راه تشخیص وجود گاز آرگون تست توسط آزمایشگاه می باشد که در ایران آزمایشگاه سازمان تحقیقات مسکن و اداره استاندارد ایران در این زمینه فعال می باشند
تاثیر گاز آرگون در شیشه دوجداره
گاز ارگون شیشه دوجداره بسیار پرکاربرد است. این گاز به جز اینکه غیرسمی است، فوق العاده مقرون به صرفه نیز است بنابراین جایگزین مناسبی به جای گازهای دیگر است. در ادامه به مهم ترین مزایای گاز آرگون در شیشه دو جداره اشاره خواهیم کرد.
تطابق با انواع آب و هوا
گاز آرگون در هر نوع آب و هوایی استفاده می شود. به این معنی که فرقی نمی کند که در یک منطقه بارانی زندگی می کنید یا در جایی هستید که بیشتر آفتابی باشد. این گاز در آب و هوای آفتابی و یا بارانی کاربرد دارد. و انرژی را حفظ می کند. این گاز در ساختمان مسکونی یا تجاری در هر اندازه و سایزی قابل استفاده است. به طور کلی گاز آرگون گزینه عالی برای عایق حرارتی در آب و هوای گرم و سرد است. بنابراین در فصل تابستان می توانید به عنوان یک گزینه عالی برای عایق عبور گرما به کار ببرید.
کاهش هدر رفتن انرژی
بهینه سازی انرژی موضوع بسیاری مهمی است که دغدغه مالکان تجاری و مسکونی است. مصرف گاز آرگون، در بهینه سازی مصرف انرژی و کاهش قبوض انرژِی موثر است. بنابراین یک انتخاب مهم برای صاحبان کسب و کارها، مغازه دارها و یا منازل مسکونی به شمار می رود.
جلوگیری از انتقال گرما (انتقال حرارتی)
گازهای آرگون نسبت به گازهای دیگر عایق بهتری برای انتقال گرما هستند. هرچه مقدار R-Value در پنجره بیشتر باشد، در برابر گرما و اتلاف گرما و انرژِ مقاومت بیشتری دارد. آرگون 50% کمتر نسبت به هوای معمولی گرما را منتقل می کند. بنابراین بیشتر از آرگون و کریپتون استفاده می کنند زیرا ایمنی بیشتری دارند علاوه برآن جزو گازهای پایدار به شمار می روند.
کاربرد شیشه دو جداره
یکی از پر استفاده ترین کاربرد شیشه دو جداره، در پنجره به اسم پنجره دو جداره می باشد. همچنین از شیشه دو جداره برای حفاظ نیز استفاده میکنند.
شیشه های دو جداره می توانند به صورت ترکیبی از انواع شیشه های مختلف مثل: شیشه ساده ، رنگی ، رفلکس ، لمینیت ، سکوریت و شیشه کم تابش ( Low-E ) تولید شوند.
در صورت استفاده از شیشه های کم تابش یا Low-E می توان عبور حرارت از شیشه دوجداره را تا حد ممکن کاهش داد و بدین ترتیب شیشه عایق تری بدست آورد. این شیشه ها از عبور نور و حرارت بوسیله تابش و انعکاس امواج حرارتی جلوگیری می کند. همچنین در صورت استفاده از شیشه های دو جداره و پنجره های عایق یو پی وی سی میتوان در ازای هر مترمربع شیشه دو جداره به میزان 40 متر مکعب گاز در سال صرفه جویی کرد .